Společnost Apple představila nové iPady a my jsme se podívali, jak dobré doopravdy jsou...

 

iPad (8. generace)

Nový iPad osmé generace se od svého předchůdce vizuálně velmi neliší. Zůstává stejná velikost 10.2" Retina displeje. Dostupný je ve dvou variantách interního úložiště 32 GB a 128 GB. taktéž parametry obou fotoaparátů se nemění. Zůstává také podpora pro Apple Pencil (1. generace) a externí klávesnici Smart Keyboard.

Osmá generace iPadu však přináší obrovský skok ve výkonu. S novým procesorem A12 Bionic se výkon zvedl o 40 % a grafická kapacita je oproti předchozí generaci dvojnásobná. O výpočty pokročilé umělé inteligence se stará koprocesor Neural Engine. Poprvé tedy iPad podporuje možnosti strojového učení včetně okluze lidí a sledování pohybu v aplikacích rozšířené reality (AR), vylepšené úpravy fotografií, nabízí vysoký výkon pro Siri a další.

Apple srovnává tento iPad s nejprodávanějším notebookem s operačním systémem Windows (zde je dvakrát rychlejší) a s nejprodávanějším Android tabletem (zde se jedná o šestinásobný skok ve výkonu). Bohužel není nikde specificky uvedeno, s jakými produkty toto srovnání bylo provedeno a tabulky prodejů se liší i podle jednotlivých výrobců a prodejců.

Dobrou zprávou je, že se nezměnila cena a iPad (8. generace) startuje opět od 9 990 Kč a jde o poslední iPad, který je vybaven konektorem Lightning.

 

iPad Air (4. generace)

Naproti tomu významný mezigenerační skok předvedl nový iPad Air, který se svou konstrukcí a výbavou přibližuje dražším iPadům Pro – a v některých aspektech je dokonce předčí! Ale začněme popořádku...

Nový vzhled, který kopíruje zmíněné iPady Pro je doplněn o další barvy: blankytně modrou a zelenou. Taktéž dostal USB–C konektor a pokud máte notebook s tímto konektorem, odpadá vám nutnost používat různé redukce.



Rámečky okolo displeje jsou lehce širší a samotné tělo nového iPadu Air má o pouhé dvě desetiny milimetru větší tloušťku než iPad Pro 11", proto je velmi těžké oba dva modely na první pohled od sebe odlišit. Vodítkem by mohlo být horní tlačítko, které je u Airu širší. Je v něm totiž zabudován Touch ID. Bude zajímavé sledovat, jestli Apple ponechá v další generaci obě dvě varianty iPadu Pro nebo pouze variantu 12,9".

Nový displej Liquid Retina nabízí uhlopříčku 10,86". Pro zjednodušení hovoříme o velikosti 10,9". Aktuální rozlišení je 2360 × 1640 pixelů při rozteči 264 pixelů na palec (ppi). Displej plně laminovaný (mezi sklem a displejem vás vizuálně nebude rušit žádná mezera) a s antireflexní vrstvou s odrazivostí neuvěřitelných 1,8 %!

Nad displejem nenajdeme TrueDepth fotoaparát, ani systém pro rozpoznávání obličeje Face ID. Řada iPad Air si tedy ponechává autentizací pomocí výše zmíněného snímače otisků prstů Touch ID.

Uvnitř nového iPadu Air tepe nový procesor A14 Bionic, který má až o 40 % vyšší výkon CPU a až o 30 % výkonnější grafický čip v porovnání s předchozí generací. Ten je vybaven 16-jádrovým koprocesorem Neural Engine pro výpočty pokročilé umělé inteligence.

A teď pozor – současné iPady Pro jsou vybaveny procesorem A12Z Bionic. Nové procesory A14 Bionic jsou vyrobeny 5nm litografickým procesorem, takže budou úspornější a rychlejší. Správně? Odpověď není tak jednoduchá. Zatímco A14 Bionic je vybaven čtyřmi GPU jádry, A12Z má jader osm. CPU A14 má šest jader se dvěma pro vysoký výkon a čtyřmi pro nižší výkon. Model A12Z má osm jader rozdělených stejně a je tedy určen speciálně pro větší zařízení s bateriemi s vyšší kapacitou. Počkejme si na benchmarky, ale A14 a A12Z určitě nebudou od sebe moc daleko.

Fotoaparáty rovněž doznaly změn - přední FaceTime HD kamera má nyní 7 megapixelů a umožňuje nahrávat 1080p video při 60 snímcích za vteřinu a je vybavena technologií Smart HDR. Zadní fotoaparát je stejný jako iPadech Pro. Je vybaven 12 megapixelovým senzorem s absencí senzoru LiDAR.

Apple přidal rovněž podporu nového standardu Wi-Fi 6, až o 60 % rychlejší LTE modem a stereo reproduktory po pohodlnou konzumaci obsahu v landscape módu. K novému iPadu Air rovněž připojíte externí klávesnici Smart Keyboard Folio s touchpadem pomocí Smart Connectoru a poprvé se u nižších řad iPadů objevuje podpora pro Apple Pencil (2. generace), kterou k iPadu jednoduše připnete pomocí magnetů. Nabíječku a doplňky připojíte pomocí konektoru USB-C, který je pro datové přenosy ve srovnání s předchozím Lightning portem až 10x rychlejší.

iPad Air (4. generace) bude dostupný ve dvou variantách interního úložiště 64 GB a 256 GB. Prodej startuje v říjnu 2020 s cenovkou 16 990 Kč.