Nové iPhony 13 už jsou u prvních uživatelů a je tedy čas si shrnout, jaké vlastně v reálu jsou. Zkušenosti a recenze známých youtuberů a magazínů se shodují v několika ohledech. Mezi největší vylepšení novinky patří lepší výdrž baterie, displej u řady Pro a také fotoaparát.

Apple myslel už na balení a pokračuje ve svém tažení za zdravějším životním prostředím. Krabička s telefonem není obtažena plastovou fólií, ale vespod je papírový proužek. Jeho odtrhnutím umožníte otevření balení. Společnost se zároveň zavázala, že do roku 2025 odstraní plastové fólie ze všech krabic svých produktů.

Baterie je větší a s ní také výdrž

První recenze se shodují na vylepšené výdrži baterie. MKBHD, The Verge a Engadget zmiňují vysokou výdrž baterie iPhonu 13 Pro a Pro Max. Apple sám uvádí, že nová čipová sada A15 Bionic je velmi energeticky účinná a panel LTPO s 120 Hz obnovovací frekvencí a OLED obrazovkou poskytuje v tomto ohledu další výhody. Jak však zdůrazňuje Dieter Bohn z The Verge, pro výrazný nárůst kapacity baterie je pravděpodobně největším důvodem lepší výdrže.

iPhone 13 baterie

Například celodenní natáčení 4K videí, fotografování a připojování k jiným smartphonům dostalo iPhone 13 Pro na 20 % baterie. Obrazovka byla dle systému zapnutá 5 hodin. Někteří uživatelé se dostali na 50 % baterie při stejné hodnotě zapnuté obrazovky.

Právě výdrž na jedno nabití je jednou z největších překážek v současném světě mobilních telefonů. Stále větší výkon vyžaduje vyšší kapacitu baterií. Už nejmenší iPhone 13 mini ale bez problémů vydrží celý pracovní den a s největším iPhone 13 Pro Max byste se měli dostat i na dva dny výdrže.

Pro displej s ProMotion

Dalším velkým upgradem je samozřejmě obrazovka, která je nyní jasnější a rychlejší, především u modelů Pro kde došlo také ke zvýšení obnovovací frekvence. Ta funguje v souhře se zobrazovaným obsahem na displeji. Když koukáte na statickou fotografii, frekvence se zpomalí na 10 Hz (10 snímků za sekundu). Při sledování videa se zvedne na 24, 30, případně 60 Hz. U podporovnaých her nebo pohybu v systému se dočkáte nejvyšší 120 Hz rychlosti snímků.

iPhone 13 Pro displej

Podle DisplayMate, který do hloubky zkoumá obrazovky zařízení se v případě iPhone 13 Pro Max jedná o vůbec nejlepší displej, který byl kdy v telefonu použit. OLED panel nového iPhonu dostal známku A+ a nejvíce si v testovací laboratoři pochvalovali maximální jas, vysoký kontrast a barevnou věrnost. Za zmínku také stojí minimální barevná odchylka od gamutu DCI-P3.

Fotoaparát ušel velký kus cesty

Přestože se nejednalo o zásadní aktualizaci, fotoaparáty byly vylepšeny ve všech čtyřech verzí iPhone 13. Větší senzory a lepší zpracování ISP uvnitř A15 Bionic pomohly zlepšit zážitek z výsledků objektivů oproti jejich předchůdcům.

Panuje shoda, že výkon za denního světla je téměř identický s předchozí generací iPhone 12. Při slabém osvětlení ale fotografie vypadají o něco lépe než dříve, přičemž zlepšení je vidět hlavně u Nočního režimu. Zdá se, že nyní zachovává stíny bez přeexponování a vytváří tak vyváženější a věrnější fotografie.

iPhone 13 fotoaparát

Nejviditelnějším rozdílem je ultraširoký fotoaparát, který je nyní lepší téměř ve všech směrech. Teleobjektiv zaujme hlavně svým trojnásobným optickým přiblížením a překvapivě dobrým podáním za zhoršeného světla.

Nová funkce fotografování makra je velmi pěkná, mnohem hezčí než nabízí většina ostatních telefonů. Ty mají ve skutečnosti vyhrazené makro objektivy, ale automatické přepnutí do makro režimu není ideální. Vše se můžete dozvědět na kurzu focení iPhonem.

Když se přiblížíte k předmětu, software se automaticky přepne na ultraširoký objektiv, zatímco přepínač na hledáčku zůstane na hodnotě 1x. Toto nejde nijak manuálně změnit. Možná by bylo lepší, kdyby měl uživatel možnost si sám zvolit, zda chce režim využít.

Nový Filmařský režim lze označit jako „videoportrét“. V prvních natočených videích vypadá lépe než co umí telefony s Androidem. Je potřeba si dát záležet, ale výsledek pak stojí za to. Natáčení v režimu je omezeno na rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu.

Pocit v ruce může rozhodnout

V ruce se iPhony tolik neliší od řady iPhone 12. MKBHD říká, že přidanou váhu mohou cítit lidé, kteří si zvykli na iPhone 12 Pro a Pro Max, ale rozhodně to není nic, kvůli čemu bychom se měli stresovat. Výřez ve skutečnosti není o tolik menší a Apple nevyužil výhody extra obrazovky. To dává prostor do budouna pro zlepšení.

iPhone 13 v ruce

Až po prvním chycení telefonu do ruky se může většina zájemců rozhodovat. Důležité je, že telefon není výrazněji těžší nebo více klouzavý. Vzhledem k plochým hranám výborně v ruce sedí, lépe se ovládá. Největší iPhone 13 Pro Max by neměl být příliš velký.

iPhone 13 mini koupíte od 19 990 Kč včetně DPH. Větší iPhone 13 začíná na ceně 22 990 Kč. Z vyšší řady iPhone 13 Pro je k dostání už od 28 990 Kč a největší iPhone 13 Pro Max koupíte od 31 990 Kč.

První dojmy z iPhonu 13 ve videích: