S představením nového operačního systému iPadOS, který bude oficiálně dostupný v září, Apple vyslyšel přání mnohých uživatelů iPadů. Těm chyběla možnost zobrazovat webové stránky v plném desktopovém rozlišení, jako například na Macbooku či iMacu. To se s příchodem iPadOS mění.

Safari jako v macOS

Nyní budou iPady v Safari zobrazovat všechny webové stránky jako na počítačích. Tuto změnu nejvíce ocení uživatelé iPadu Pro, kdy mobilní zobrazení webu nebylo mnohdy vyhovující. Například při práci s dokumenty Google byla práce na iPadu noční můrou. Aplikace Google Docs nebyly téměř použitelné a pokud uživatel přistupoval pomocí Safari, automaticky se otevřela nativní aplikace v iOS. S novým iPadOS už je možné pracovat přímo z prohlížeče a to stejně bezproblémově, jako v prostředí macOS. Bonusem je možnost pracovat na jednom dokumentu s více lidmi a v reálném čase sledovat jejich úpravy.

Apple zároveň implementoval i plnohodnotného download managera, který umožní stahovat a nahrávat soubory, a to i při další otevřené liště prohlížeče nebo během používání jiné aplikace. Dále Safari umožní celostránkový zoom, možnost schovat lištu nástrojů pro získání větší pracovní plochy a další pomůcky pro co nejpohodlnější práci na internetu. Safari nyní také zvládá všechny klávesové zkratky, které bychom očekávali od stolního počítače.

Při našem testování běžela beta iPadOS bez sebemenších problémů. Všechny nové funkce fungovaly tak, jak bylo popisováno. Už teď se nemůžeme dočkat podzimního oficiálního vydání, které potěší nejednoho uživatele iPadu.