Chcete si stáhnout a nainstalovat OS X Yosemite, Mountain Lion, nebo jakoukoliv jinou, která již přes App Store nejde sehnat? Buďte bez obav - řekneme vám, kde hledat a jak na to. Jak stáhnout a nainstalovat OS X Yosemite, Mountain Lion nebo Snow Leopard? V App Storu již tyto verze operačního systému od Applu nenajdete. Naštěstí je ale možné je i přesto do vašeho počítače stáhnout a nainstalovat, jak si ukážeme v dnešním článku.

Proč Apple odstraňuje staré verze svých operačních systému z App Storu?

Kdykoliv Apple vydá novou verzi OS, jde mu především o to, aby si ji nainstalovalo co nejvíce uživatelů. Nová verze bývá zpravidla bezpečnější, účinnější a má plno nových funkcí, navíc za ni uživatelé nikdy nemusí platit. Proto Apple staré verze vždy odstraní.

Proč instalovat starší verzi OS X?

U softwaru třetích stran bývá někdy problém s kompatibilitou s nejnovější verzí operačního systému. Někdy je potřeba zase novou aplikaci otestovat na jedné ze starších verzí OS X, někteří uživatelé zase nemusí disponovat potřebnými ovladači.

Jak získat OS X Yosemite?

Dobrá zpráva je, že získat kopii OS X Yosemite z App Storu není nic těžkého, ovšem pouze v případě, že jste si ji již v minulosti stáhli. Apple sice odstraňuje starší verze operačních systémů z oficiální nabídky, ale každý, kdo si je v minulosti stáhl, k nim může opět získat přístup. Neplatí to pouze pro Yosemite, ale i pro Mavericks, Mountain Lion či Lion. Jak na to?
  • Otevřete App Store.
  • Klikněte na Zakoupené.
  • Najděte požadovaný operační systém.
  • Klikněte na Instalovat.
  • Instalační program bude uložen do složky Aplikace, ke které získáte přístup z Finderu.
Nejjednodušeji operační systém nainstalujete v případě, že váš počítač běží na některé ze starších verzí, možné je ale také downgradovat. Chcete-li například přejít z El Capitan na OS X Yosemite, musíte naformátovat svůj pevný disk (nezapomeňte na pečlivou zálohu), a až poté nainstalovat Yosemite. Nenacházíte požadovanou verzi operačního systému ve složce Zakoupené v App Storu? Nejspíš je to tím, že jste si z Apple ID, pod kterým jste v tuto chvíli přihlášeni, tento operační systém nikdy nestáhli. I pro vás existuje cesta, přes torrenty však překvapivě nevede, protože se nejedná o dvakrát bezpečný způsob. Můžete si totiž stáhnout upravenou verzi, přes kterou by hackeři mohli snadno váš počítač napadnout. Nejideálnějším způsobem je najít někoho, kdo si ze svého Apple ID v minulosti vámi požadovaný OS již stáhl, a požádat ho o svolení k použití jeho účtu. Buďto se do App Storu přihlásíte pod jeho účtem, nebo ho požádáte, aby pro vás operační systém stáhl. Program totiž není vázán na konkrétní účet a může být nainstalován na kterýkoliv počítač.
Poslední variantou je některý ze starších operačních systémů legálně zakoupit u Applu - seznam dostupných OS X naleznete zde.
Na stránkách Applu také najdete potřebné informace o starších operačních systémech pro Macy - určitě si je pečlivě pročtěte. K instalaci některých operačních systémů totiž můžete potřebovat Apple SuperDrive. Pokud se chcete vrátit skutečně hluboko do historie, budete se muset podívat jinam, než jen do Apple Storu. Ideálním místem jek hledání je například Amazon, kde naleznete slušnou nabídku originálního softwaru pro Mac. osxs   Zapátrat můžete i na eBay, ale připravte se na delší dodací dobu. Ani v jednom případě nezapomeňte pečlivě číst veškeré popisky, abyste se nedočkali nepříjemného překvapení.