iPad Pro je velice schopnou náhradou vašeho laptopu. Ale jeho skvělý hardware je jen polovinou celé věci - tu druhou polovinu tvoří skvělé business aplikace, které můžete využít pro lepší výkon. Pojďme se podívat na 23 z nich.

Jaké jsou nejlepší aplikace pro lepší práci a produktivitu nejen na iPadu Pro?

S příchodem iPadu Pro opustil Apple vody běžných spotřebitelů a zamířil přímo mezi businessmany a kreativní profesionály. Ve spolupráci s klávesnicí Smart Keyboard a Apple Pencil se jak 9,7-palcový, tak 12,9-palcový iPad Pro stávají výjimečnými pracovními nástroji. Částečně je to díky výkonnému hardwaru, částečně díky skvělému operačnímu systému iOS. Výkon tabletu samozřejmě závisí také na tom, jakými aplikacemi disponuje. Dnes se podíváme na některé z nejlepších aplikací pro business a produktivitu.

Microsoft Word & Excel for iPad

Microsoftu slouží ke cti, že překonal sám sebe a vrhnul se do vývoje kancelářského balíku pro iOS. Microsoft Word a Excel se u řady uživatelů iOS netěší příliš velké oblibě, tady jde však o výjimečné nástroje, jejichž síla se dá srovnávat s klasickou desktopovou verzí. Kdo pracuje s tabulkami v Excelu, ten určitě ocení možnost editovat, vytvářet a spravovat dokumenty, aniž by byl nutný převod pomocí aplikací třetích stran. Pro použití Microsoft aplikací v iPadu Pro musíte mít předplaceno Microsoft Office 365. Klasické aplikace pro iPad jsou stále zdarma. Stáhnout MS Word pro iPad Stáhnout MS Excel pro iPad

Evernote / Penultimate

Evernote se těší čím dál větší oblibě, a pokud nechápete proč, zkuste jej chvilku používat - brzy to zjistíte. Díky této aplikaci můžete shromažďovat poznámky, obrázky, fotky a mnohé další, a to prakticky odkudkoliv. Stejně jako řada jiných aplikací, ožívá i Evernote na iPadu Pro zejména za pomoci Apple Pencil. Možnost přidání skic do poznámek touto cestou je neocenitelná. Penultimate je další aplikace, kterou si k Evernote můžete přidat. Je skvělá pro rukopisné poznámky. Stáhnout Evernote (zdarma) Stáhnout Penultimate (zdarma) Evernote on iPad

Wunderlist / Things

Přijde-li na seznamy úkolů, váháme mezi Wunderlist a Things. Things je aplikace více zaměřená na Mac - musíte si ji pořídit jak pro OS X, tak pro iOS, abyste z ní dostali to nejlepší. Wunderlist je zdarma a pro pohodlnější organizaci úkolů nabízí webové rozhraní. Stáhnout Things (£14.99) Stáhnout Wunderlist (zdarma)

Parallels Access

Vzdálený přístup z iPadu do vašeho Macu je rozhodně užitečná věc. Neexistuje pro něj lepší a komplexnější aplikace, než Parallels Access. Automaticky přizpůsobuje velikost oken tak, že se na iPadu zobrazí ve full-screen režimu. Chcete si zkusit, jak by vypadal Mac s dotykovou obrazovkou? Zkuste Parallels Access! Stáhnout Parallels Access (zdarma)

Roambi Analytics

Výše zmíněný MS Excel je skvělý pro tvorbu grafů a tabulek, ale někomu se může zdát příliš obyčejný. Obchodní experti stále více pracují v prostředích, založených na datech, a potřebují pro zaujetí davu co nejhezčí grafy. Roambi Analytics je výjimečná aplikace, která přijmá data nejen z Excelu a mění je v úžasně působivé grafy. Stáhnout Roambi Analytics (zdarma) Roambi analytics

PDF Expert

Pokud pracujete s dokumenty ve formátu PDF, je pro vás PDF Expert tou správnou aplikací. Díky ní můžete upravovat PDF dokumenty, přidávat nákresy, poznámky, zvýrazňovat text a mnoho dalšího. Jako v řadě jiných aplikací může i v PDF Expert přijít ke slovu Apple Pencil a posunout tak vaši práci na zcela jiný level. Stáhnout PDF Expert (£7.99)

LiquidText

Zatímco výše zmíněný PDF Expert je skvělou aplikací pro úpravu PDF souborů, LiquidText je ideální pro jejich čtení. Velice pohodlně a snadno v ní můžete listovat textem, přidávat záložky, oddíly a odstavce. Rozhodně stojí za zmínku, že LiquidText byl editory Applu vyhlášen nejinovativnější aplikací pro iPad za rok 2015. Stáhnout LiquidText (zdarma)

Scanner Pro

Skenování dokumentů fotoaparátem iPadu a jejich následná konverze na dokument je trikem, který řada uživatelů iOS přehlíží, což je škoda. Po vyfocení dokumentu detekuje Scanner Pro automaticky hrany papíru a vyhladí je. V konečném výsledku máte ve svém mobilním zařízení oskenovaný dokument, aniž byste k jeho pořízení potřebovali scanner. Stáhnout Scanner Pro (£2.99)

Paper

Paper je přesně tím, co říká jeho jméno: papírem pro váš iPad. Je to jedna z nejoblíbenějších aplikací pro kreslení. Relativní nedostatek funkcí je u Paper výhodou, protože vás při tvorbě nebude nic rozptylovat. Stáhnout Paper (zdarma) Paper

MyScript Calculator

Na rozdíl od iPhonu nemá iPad vestavěnou kalkulačku. To rozhodně není problém, App Store se kalkulačkami jen hemží. MyScript patří mezi favority, protože vám umožňuje psát výpočty přímo na displej, jako kdybyste je sestavovali na papíře. Aplikace si pak čísla sama jakoby kouzlem „přebere“ a provede za vás výpočet. Je to rychlé, přesné, zábavné - tak to zkuste! Stáhnout MyScript (zdarma)

Workflow

Dalším přírůstkem do rodiny užitečných nástrojů pro iPad je Workflow. Workflow ve vašem tabletu provádí automatizaci úloh, podobně jako Automator na Macu. Aplikace umožňuje automatizovat úlohy jako pořizování a následné mazání screenshotů, ale i komplexnější záležitosti jako konverze videa z YouTube do MP3. Je toho mnohem více a nemusíte dělat nic víc, než jen klepnout na pár tlačítek. Stáhnout Workflow (£2.29) Workflow  

Pixelmator

Bývaly doby, kdy editace fotografií na iPadu byla většinou neohrabaná a nepohodlná. Pak ale přišel Pixelmator a z iPadu se stala legitimní platforma pro úpravu fotografií. Zapomeňte na hrátky s filtry pro hipstery, Pixelmator je téměř plnohodnotným grafickým editorem. Nabízí řadu efektů, práci s vrstvami i s textem, a zejména na velkém iPadu Pro se vám s ní bude skvěle pracovat. Stáhnout Pixelmator (£3.99 )

Editorial

Editorial je textový editor pro iPad, který skvěle poslouží například pro redaktory nebo bloggery, kteří publikují na webu. V Editorialu můžete provádět kontrolu pravopisu, googlit synonyma, vyhledávat a nahrazovat text a mnoho dalšího. Aplikace dokonce nabízí vestavěný prohlížeč pro rychlé vyhledávání, takže ji pro tyto účely nemusíte vypínat. Stáhnout Editorial (£7.99)

Email+

Email+ je aplikace, jejíž hlavním cílem je usnadnit vytváření hromadných e-mailů. Rozhraní je intuitivní a díky rozšíření můžete se svými kontakty sdílet dokumenty prakticky odkudkoliv. Stáhnout Email+ (£7.99)

iA Writer

iA Writer je další z oblíbených aplikací pro psaní, a to zejména díky integraci Markdown. Rozhraní editoru je velmi prosté a nemusíte se bát, že by vás při práci cokoliv rozptylovalo. Kromě funkcí klasického textového editoru ovládá iA Writer i schopnost vytvoření a odeslání e-mailu ve formátu HTML. Stáhnout iA Writer (£3.99)

Google Sheets a Google Docs

Pokud chcete sdílet dokumenty a pracovat na nich s více lidmi, je pro vás kombinace Google Sheets & Google Docs přímo ideální. Aplikace jsou zdarma, jejich rozhraní je uživatelsky přátelské a ovládání intuitivní. Stáhnout Google Sheets (zdarma) Stáhnout Google Docs (zdarma)

DocuSign

Kolotoč tištění, podepisování a následného e-mailování důležitých dokumentů dokáže ranní produktivitu značně omezit. Rozhraní aplikace DocuSign může být možná někdy trochu matoucí, ale svou práci odvádí program dobře. Několika jednoduchými gesty a klepnutími můžete umístit svůj podpis pod dokument a ten pak poslat zpět, aniž byste museli opouštět pracovní stůl. Aplikace je navíc eco-friendly, protože ušetří spoustu papírů i elektrické energie. Stáhnout DocuSign (zdarma)

Fantastical 2

S Fantastical už nikdy nepromeškáte žádnou schůzku ani jinou událost. Tato aplikace skvěle kombinuje Připomínky a Kalendář v iOS a umožňuje vám z jednoho místa upravovat oba druhy dat. Stáhnout Fantastical (£7.99)

Fantastical 1Password

Silná hesla jsou v současné době čím dál důležitější. Kombinaci malých a velkých písmen, číslic a jiných znaků si však málokdo zapamatuje. S 1Password si extrémně bezpečná hesla můžete nejen vytvořit, ale i spravovat a hlavně ukládat. Díky rozšíření můžete přístup ke „skladu hesel“ v 1Password získat přímo ze Safari a přihlašovat se tak k nejrůznějším účtům na webu, aniž byste museli přepínat mezi aplikacemi. Stáhnout 1Password (zdarma)
  iPad je výborným pracovním, ale i prezentačním nástrojem. Pokud váháte se zakoupením iPadů pro vaši společnost, nebo byste je využili jen nárazově, zkuste si iPady včetně základního příslušenství vypůjčit v pražských Holešovicích. Zajímá vás srovnání iPadu Pro s předchozími Apple tablety? Podívejte se na nejnovější díl pořadu Apple na MAX.