S rostoucím počtem přihlašovacích údajů pochopitelně vzrůstají i samotná hesla. Pokud si je již přestáváte pamatovat a potřebujete k ruce nějakou pomoc - ideální možností jsou pochopitelně aplikace pro správu hesel. Aplikací tohoto typu je hned několik a proto Vám je chceme ukázat! Každá aplikace má rozhodně něco do sebe a od konkurenčních aplikací je v jistých částech lepší a někde zase pokulhává. Vítejte v tomto seriálu, kde si budeme postupně ukazovat celou řadu aplikací a subjektivně je hodnotit z hlediska použitelnosti, funkcí, ale také grafického zpracování, rychlosti a provázanosti systémem. Pojďme se hned podívat na první a velmi oblíbenou a rozšířenou aplikaci.

1Password – trezor pro hesla

Jedná se o multiplatformní aplikaci, takže si ji můžete stáhnout do svého iPhonu, iPadu, ale také Macu, Apple Watch, Androidu nebo pro operační systému Windows. Provázanost a synchronizace je spolehlivá a všechny potřebné hesla a přihlášení máte vždy u sebe a to ve všech zařízeních.

Nedávno byla změněna cenová politika celé aplikace 1Password. Dříve byla aplikace ke stažení za jednorázový poplatek přímo na jednotlivých Storech. Nicméně dnes jsou dvě možnosti, ze kterých si můžete vybrat. Buď účet pro jednotlivce, který je za 2,99 USD nebo sdílený účet pro rodinu, který vyjde měsíčně na 4,99 USD. O výhodách a přednostech jednotlivých balíčků si můžete přečíst přímo u vývojářů.

Rychlost, výhody, doplňky a provázanost aplikace

Největší výhodou celé aplikace je to, že budete mít všechny hesla na jednom místě a hezky pod kontrolou. Zapomeňte tedy na hesla napsaná v poznámkovém bloku nebo nedej Bože napsané PIN na kreditní kartě. To je minulost! Díky všestrannosti celé aplikace můžete využívat všechny její možnosti jako je klasické ukládání hesel jednotlivých aplikací atd, ale také bankovních účtu či tajných poznámek. Synchronizace mezi zařízeními je buď pomocí aplikace DropBox nebo díky iCloudu – synchronizace je rychlá a zajistí fakt, že u sebe budete vždy mít aktuální přehled o svých heslech.

Na aplikaci 1Password je navíc skvělé to, že existuje i jako rozšíření pro webové prohlížeče. Díky tomu můžete ušetřit čas otevíráním aplikace e kopírováním přihlašovacího jména a hesla. Rozšíření v prohlížeči přímo detekuje na jaké webové stránce se nacházíte a podle toho vám rovnou z databáze nabídne na jedno kliknutí vyplnění jména a hesla. Rychlé, praktické a nesmírně snadné! Jedinou možnou nevýhodou (pro někoho) je cena, která je aktuálně stanovena na bázi měsíčního poplatku. Nicméně na druhou stranu aplikace ušetří jednak čas hledání nejrůznějších hesel, ale také pohodlné ovládání a provázanost mezi systémem. Zabezpečení dat je šifrované pomocí AES-256 a pro zobrazení veškerých hesel Vám stačí buď jedno přístupové heslo nebo otisk prstu – pokud máte tuto možnost nastavenou.

V příštím díle se podíváme na možnost, která je přímo od společnosti Apple, tedy Apple Keychain.

TAGY: 1password, Heslo