Společnost Apple před několika týdny oznámila nové modely počítače iMac 27". Stojí za to čekat na modely s ARM?

 

Odpověď na otázku rozhodně není jednoduchá. Ale než se k ní dostaneme, pojďme se společně podívat, co nového přináší aktualizované modely počítačů iMac 27".

 

Změny v designu

Samotný design počítače nepřináší po osmi letech nic nového – rozměry jsou stejné a rozdíl v nižší váze, který činí 0,5 kg oproti loňskému modelu rozhodně není poznávacím znamením. Pouze u modelů se sklem s nanotexturou se „zdá“, že se odráží méně světla. To je dáno tím, že povrch skla není úplně hladký, ale je do něj vyleptaná nepravidelná nanotextura, která snižuje odrazivost prakticky na minimum. Displej nově podporuje technologii True Tone. Ovšem pozor při gradingu!

Úprava displeje nanotexturou byla poprvé použita u Pro Displaye XDR. Při nákupu nového modelu počítače iMac 27" se řiďte pravidlem – pokud odlesky dosud nevadily, nepotřebujete je a výsledný přínos bude poměrně nízký. To, co je zajímavější, se totiž skrývá uvnitř.

Nové procesory a vyšší kapacita paměti

Nové modely jsou vybaveny procesory Intel Core i5 (10500, 10600), Core i7 (10700K) nebo Core i9 (10910). Jde o 10. generaci těchto procesorů označovanou také jako „Comet Lake“. Základní taktovací frekvence začíná na 3,1 GHz u procesoru i5 s 6 jádry a končí na 3,6 GHz z 10 jádry a páni, páni – nárůst reálného výkonu je naprosto neuvěřitelný.

Funkci Turbo Boost teď vynechávám zcela záměrně – k té se dostaneme za chvíli. Zatím zmíním operační paměť, jejíž limit se zvedá na 128 GB RAM. Abychom však byli féroví, je potřeba říct, že loňské modely zvládly také 128 GB RAM, a to přestože bylo oficiálně podporováno pouze 64 GB. Paměť lze poměrně jednoduše upgradovat a vřele dororučuji paměti jiných výrobců.

Nyní tedy k funkci Turbo Boost. Letošním modelům Apple umožnil spotřebovávat masivních 161 Wattů, což je v porovnání s 120 Watty loňských 8 jádrových modelů o 34 % větší limit. Ten umožňuje vyšší konstantní taktovací rychlost procesoru.

Jak je vidět na předchozím grafu, loňský procesor Intel i9 s 8 jádry a vybavený funkcí Turbo Boost 5,0 GHz, dosáhl velmi krátce této hranice a poté snížil svůj takt na hodnotu 3,75 GHz, aby bylo možné počítač efektivně chladit. Nová verze, byť pouze varianta i7 a opět s 8 jádry však dosahuje vyšší konstantní taktovací rychlosti.

Toto zrychlení pocítíte vždy, když budete zpracovávat data delší dobu – například při přepisu formátů, renderování videa, při extenzivním míchání skladeb a podobně.

Grafika AMD nové generace

Jízda však pokračuje. Apple se nenechal zahambit ani grafickou kartou. Nový 27" iMac je totiž vybaven výrazně výkonnější grafikou s nejnovější architekturou AMD RDNA s rychlejšími a úspornějšími procesory. Jde o modely AMD Radeon Pro 5300, Radeon Pro 5500 XT, Radeon Pro 5700 a Radeon Pro 5700 XT. A poprvé máte možnost objednat si model s 16 GB paměti.

Srovnání nové generace iMaců 27" s loňskými modely přináší překvapivá čísla a například „fly-thru“ demo v Unity Editoru je o rovných 50 % rychlejší. Posuďte sami.

Karty jsou navíc vybaveny koprocesory pro extrémně rychlou práci s formátem H.265 (nebo HEVC, chcete-li). Standard H.265 nabízí dvojnásobnou kvalitu obrazu při stejné velikosti datového souboru nebo dvakrát menší objem dat stejného videozáznamu.

Výrobci fotoaparátů a videokamer (jako například Sony) je již adoptovali do svých aktuálních produktů a vy teď potřebujete zařízení, které je rychle zpracuje. To dokáže tento iMac naprosto hravě.

SSD disky a bezpečnostní čip Apple T2 přes linku

Počítače iMac byly poslední, které nebyly vybaveny bezpečnostním čipem Apple T2. iMac 27" je však nyní standardně dodáván s tímto prvkem. Navíc jsou iMacy vybaveny standardně SSD disky s přenosovou rychlostí až 3,4 GB/s. Pro uživatele, kteří potřebují obrovské množství úložného prostoru, nabízí Apple možnost zakoupit 8 TB SSD. Zapomeňme konečně na Fusion Drive.

Kamera, reproduktory a mikrofony studiové kvality

Pokud využíváte iMac ke vzdálené komunikaci, určitě oceníte aktualizovanou přední kameru FaceTime HD nyní s rozlišením 1080p. Obrazový koprocesor v čipu T2 se postará o správné mapování tónů, úpravu expozice a detekci obličeje. Obraz je tak mnohem kvalitnější.

Ten samý čip se stará o variabilní ekvalizaci zvuků, aby reproduktory podávaly vyváženější a věrnější zvuk s hlubšími basy. A stejně jako u MacBook Pro 16" jsou tři vysoce kvalitní mikrofony zapojeny paralelně. Záznam zvuku je o poznání lepší.

Rozhraní a porty

iMac disponuje rychlejším portem pro SD karty, který podporuje formát UHS-II s přenosovou rychlostí 250 MB/s. Loňské modely podporovaly přenosovou rychlost pouze 100 MB/s. Bluetooth podporuje standard 5.0 oproti loňským modelům s podporou standardu 4.2.

Velký skok a jeden z důvodů, proč nový iMac pořídit, je možnost objednat si model s 10 GB/s Ethernet rozhraním pro práci s velkým objemem dat.

Počkat tedy na ARM?

Pokud bych mohl hodnotit letošní modely iMac 27", jde o neuvěřitelný skok ve výkonu. V některých parametrech předčí dokonce svého většího bratra iMac Pro. Cenově však vychází naprosto skvěle – iMac 27" stojí od neuvěřitelných 54 990,00 Kč včetně DPH.

V tu samou chvíli přichází na mysl otázka, jestli raději nepočkat na model s procesorem ARM.

Nového modelu počítače iMac 27" se dočkáme až nejdříve příští rok, půjde o první verzi s ARM procesorem a nevylučuji tedy možné „porodní bolesti" (teoreticky se uvažuje o dotekovém displeji) a je možné, že ceny ARM modelů budou vyšší, tak jak tomu bylo při přechodu z platformy PowerPC na Intel.

Určitě se nechci pasovat do role soudce, ale pokud bych mohl zhodnotit všechna pro a proti, neváhal bych ani chvilku. Dokonce mě teď trochu mrzí, že můj počítač je přenosný. celkem by teď hodilo mít jasně daný pracovní prostor. :-)