Společnost Apple začala psát novou kapitolu dějin operačního systému macOS známého stabilitou UNIXového jádra a jednoduchostí ovládání. A že jde o změnu naprosto zásadní, lze poznat z čísla jeho verze. Na WWDC 2020 totiž nebyl představen macOS 10.16, ale macOS Big Sur 11.

MacOS Big Sur

Jaké změny však nový systém přináší? Je jich poměrně hodně, a proto si je pro zjednodušení rozdělme na dvě samostatné skupiny – změny v backendu systému a ve frontendu.

Změny pod kapotou systému

Základní frameworky systému byly buď aktualizovány nebo doplněny o nové. Ty rozšiřují možnosti toho, co aplikace na Macu dokážou. Například podpora HomeKit přináší automatizaci chytrých doplňků v aplikaci Domov. Framework ClassKit umožňuje sdílet data mezi učiteli a studenty a sledovat plnění úkolů. Mnoho existujících frameworků bylo zaktualizováno – Accounts, Contacts, Core Audio, GameKit, MediaPlayer, PassKit a StoreKit.

Další novinkou je Rosetta 2. V podstatě jde o proces překladu, který umožňuje spouštět x86_64 instrukce na procesorech Apple Silicon. Pokud spustitelný soubor obsahuje pouze instrukce pro procesory Intel, spustí operační systém automaticky vrstvu Rosetta 2 a zahájí překlad. To se děje při prvním startu aplikace a poté již běží aplikace normálně.

V některých případech jako například JavaScript nebo Java není možné spustit touto technikou. Rosetta 2 na to pamatuje a v takových situacích použije JIT (Just in Time) kompilaci kódu.

Rosetta 2 zároveň poskytuje vývojářům dostatečný čas na vytvoření nativního binárního kódu pro nové procesory. Tím se přesouváme k další novince – tou je formát Universal 2. Princip je opět velmi jednoduchý, v aplikaci jsou zabaleny dva binární kódy – jeden určený pro procesory Intel a druhý pro procesory Apple Silicon. Takovou aplikaci lze pak spustit na jakékoliv platformě bez nutnosti překladu.

Formát vznikl původně na NeXTSTEP a tento koncept se obecně označuje jako „Fat binary“. Apple jej ve své historii použil hned několikrát. T9m nejznámějším byl přechod z architektury PowerPC na Intel. Nemám proto žádné obavy, že by vývojáři narazili na zásadní problémy – ve většině případů bude stačit přidat další architekturu v Xcode.

Rád bych se ještě krátce zmínil o doplňcích jádra, které ještě bude možné za určitých podmínek spustit. Jejich instalace je však výrazně komplikovanější.

Frontend

Druhou skupinou změn je zcela přepracované uživatelské rozhraní systému macOS a jeho změny polarizují Apple komunitu. Možná se ptáte, proč se Apple po několika desítkách let odhodlal k tak razantnímu kroku? Odpověď se nabízí sama – nový design ukončil schizma a sloučil platformy iOS, iPadOS a macOS do jednoho ekoystému. Ten umožňuje uživatelům přirozenější pohyb mezi jednotlivými platformami a developerům značně zjednodušuje vývoj aplikací.

MacOS Big Sur změna designu

Inspirace z iOS a iPadOS

Již na první pohled si nový operační systém půjčuje řadu prvků z iOS nebo iPadOS. Ať již jde o jednotlivé vizuální elementy, tak o samotné ovládání počítače. Jako dobrý příklad slouží Ovládací centrum, kde lze nastavit funkci Nerušit, Wi-Fi, Bluetooth, AirDrop, změnit jas a přizpůsobit další nastavení počítače.

A stejně jako u výše zmíněných systémů skrývají jednotlivé nabídky často další nastavení. Například kliknutím na nabídku Display zobrazíte možnosti pro Dark Mode, Night Shift, True Tone a AirPlay.

Filozofie ovládání systému macOS se tak razantně přiblížila svým mobilním protějškům.

MacOS Big Sur Ovládací centrum

Použité barvy

Novinkou operačního systému macOS 11 je možnost vybrat si barvu tlačítek aplikace, barvu výběru a barvu některých piktogramů v postranním panelu pomocí volby „Multicolor“.

Také barvy panelů, dialogů a listů doznaly změn – jsou teď světlejší a působí velmi čistým dojmem. Dialogy a listy používají mnohem častěji průsvitnost.

Horní lišta s nabídkami

macOS Big Sur 11 přináší vizuální změnu lišty nabídek. Lišta je vyšší a průsvitná. Barva písma se mění v závislosti na barvě pozadí plochy, stejně tak jako stavové ikony. Jednotlivé nabídky jsou větší s většími rozestupy mezi jednotlivými položkami. Označení výběru položky není do krajů a používá zaoblený roh.

Klávesové zkratky po pravé straně nabídky jsou šedivé a vizuálně neodvádí pozornost. Stejnou barvu však používají nedostupné nabídky a tato barevná shoda působí nejednoznačně.

Dock

Přepracovaný dock působí sympaticky. Není již „přilepený“ ke spodní části displeje a je průsvitnější. Vybraná tapeta plochy tak působí prostorněji. Označení výběru položky však překvapivě nepoužívá – narozdíl od horní lišty – zaoblené rohy.

Okna

Jednotlivé prvky okna, mezi které patří postranní panel, panel nástrojů, ovládací prvky a samotný obsah, jsou opět převzaty z iPadOS. Rohy mají oproti předchozí verzi systému větší poloměr.

Jak je vidět na předchozím obrázku, název okna může být vložený. Panely nástrojů jsou vyšší a společně s ovládacími prvky již nejsou ohraničené rámečkem (na stejném obrázku například tlačítka Vpřed a Zpět). Plocha okna je tak lépe využita.

Z předchozího obrázku je taktéž patrné, že zobrazení Seznam přišlo o oddělovací čáru záhlaví sloupců a vlastního obsahu.

Postranní panely

macOS 11 používá pro postranní panely celou výšku okna. V postranním panelu jsou větší rozestupy mezi položkami a navigace je snadnější. Zvýraznění vybrané položky je zaoblené a piktogramy jsou po několika generacích opět barevné – jejich vzhled kopíruje iOS 14.

Listy

Modální okno ve formě tzv. „listu“ se již nespustí z horního okraje svého okna. V systému macOS 11 se list objevuje jako samostatné okno, které se zobrazí nad zašedlým nadřazeným oknem. V levé části obrázku je ukázka listu v macOS 10.15, v té pravé je stejný list v macOS 11.

Dialogová okna a upozornění

Dialogová okna v macOS Bg Sur 11 nejsou tolik obdélníková a jsou spíše podobná kartám. Většina obsahu je zarovnána na střed a pro zdůraznění destruktivní akce v dialogovém okně se setkáte s červeným textem stejně jako v iOS.

První obrázek ukazuje dialogové okno v macOS 10.15, druhý to samé z macOS 11.

Na druhém obrázku si povšimněte, jak průsvitnost okna může za určitých okolností snížit kontrast textu, který se pak hůř čte.

Ikony a piktogramy

Nová verze systému přináší přepracovaný vzhled ikon. Ikony aplikací jsou podle vyjádření společnosti Apple více konzistentní s ostatními platformami, nicméně si zachovávají realistický styl vykreslování tolik typický pro macOS. Ikony dokumentů jsou pak kombinací ikony aplikace a známé ikony se složeným rohem.

Osobně implementaci této teze vnímám v této chvíli protichůdně. Například ikona systémového nastavení baterie využívá plochý design, vlastní panel Baterie nám však prezentuje skeuomorfickou ikonu. Stejnou ikonu jsem na jiných platformách nezaznamenal. Ikony některých aplikací by také určitě snesly o trochu více péče. A nefalšované faux pas je hladina tekutiny v kapátku ikony Digitální měřič barev.

Kredit: Roel Van Gils/Apple

Také stavové ikony po pravé straně horní lišty se dočkaly přepracování. Zatím není jasné, jestli jde o finální stav. Zatím například ikona Bluetooth nereflektuje stav, jestli je nebo není připojeno nějaké zařízení. A z ikony baterie není patrné, jestli se přenosný počítač právě dobijí nebo ne. Jaký stav typujete na tomto obrázku?

Piktogramy se vzdaly vlastní grafiky a byly nahrazeny příslušnými znaky písma SF Symbols 2. Všechny ty zámečky a kolečka funkcí Nastavení, Odemčení nebo Sdílení jsou pryč a místo nich se objevují jednoduché symboly, které se generují automaticky v odpovídající velikosti. Jde o velmi dobrý tah, neboť celek působí najednou velice kompaktně.

Centrum oznámení

Příjemnou novinkou je přepracované Centrum oznámení, kde najdete všechna oznámení a widgety v jednom sloupci, který nemusí nutně vyplnit celý svůj přidělený prostor. Upozornění jsou tříděna od nejnovějších a seskupena podle souvisejících.

MacOS Big Sur Oznamovací centrum

Widgety

V novém operačním systému si mohou uživatelé přidávat widgety do Centra oznámení v malé (M), střední (S) nebo velké (V) velikosti. A podle velikosti obsahuje widget analogicky méně či více informací.

Zvukové efekty

Ani zvukové efekty nezůstaly stranou a došlo na jejich aktualizaci. Vedle nových zvuků pro výstrahy si budeme muset zvyknout na nový zvuk pro odstranění položky do koše (pochází nejspíše z nějakého staršího kung fu filmu) a vysypání koše (kříženec vysypání koše a jakéhosi zavření dveří).

Známé „cvaknutí fotoaparátu“ při otisku obrazovky je pryč a bylo nahrazeno dvojitým zabubláním. Tady, přiznám se, slza ukápla.

Rychlejší a více osobní Safari

Nejnovější verze Safari nabízí rychlé prohlížení, nízký energetický dopad na baterii (zhruba o hodinu více baterie v porovnání s prohlížeči Firefox a Google Chrome) a až o 50% rychlejší načítání často navštěvovaných stránek ve srovnání s Google Chrome.

Záložky byly přepracovány – nyní standardně zobrazují favicony a při najetí na záložku se zobrazí náhled stránky.

MacOS Big Sur Safari

Uživatel má možnost upravit si výchozí stránku a povolit (nebo naopak zakázat) elementy, které se zobrazují – například iCloud záložky, Návrhy Siri nebo Seznam četby. Najdeme zde i možnost vybrat si vlastní pozadí obdobně jako v Google Chrome.

MacOS Big Sur Safari2

Vývojáře potěší kompatibilita doplňků prohlížečů Chrome a Firefox. Ty lze snadno portovat pro Safari. To je samozřejmě velké plus i pro koncové uživatele.

Ochrana soukromí v prohlížeči Safari byla vylepšena a nový nástroj Intelligent Tracking Prevention (ITP) umožňuje uživatelům zjistit, které trackery při návštěvě webových stránek Safari zablokovalo. To se však netýká Google Analytics, jak první recenze naznačovaly.

Safari také disponuje vestavěnou funkci překladu celé webové stránky jediným kliknutím. Určitě velmi užitečná funkce, ovšem zatím pro sedm jazyků, kam se čeština nepočítá.

Rozšířené možnosti aplikace Zprávy

Aplikace Zprávy obsahuje nový způsob správy. Můžete si přišpendlit své oblíbené konverzace na začátek seznamu zpráv a získat k nim rychlý přístup. Těch může celkem být až devět a jejich připnutí se synchronizuje mezi všemi zařízeními.

Efekty zpráv umožňují uživatelům přidat ke svým zprávám efekt balónků, konfet a další. Tato funkcionalita je dostupná na iOS již několik let a macOS míjela. Proto je potřeba jejich příchod pořádně oslavit. Vítáme vás konfety!

Na počítači lze nově vytvářet a přizpůsobit si své Memoji. S pomocí Memoji samolepek můžete sdělit okolnímu světu své pocity.

Nové funkce skupinových zpráv zjednodušují komunikaci s rodinou, přáteli nebo kolegy. Uživatel může nastavit fotografii nebo emoji pro skupinu a ta je pak sdílena napříč všemi členy skupiny.

Vložené (tzv. inline) odpovědi umožňují reagovat na specifickou zprávu v konverzaci. Ta se tak stává přehlednější. A pomocí funkce Zmínky lze odeslat zprávu konkrétnímu uživateli ve skupině.

Panel pro výběr obrázků byl přepracován a třešničkou na dortu je funkce #images, pomocí které lze vyhledat a vložit oblíbený GIF soubor.

Všechny tyto změny velice dobře reflektují dlouhodobou snahu společnosti Apple prorazit a vydobýt si své místo na trhu vedle aplikací jakými jsou Facebook Messenger nebo WhatsApp.

Nové Mapy

Aplikace byla kompletně přepracována. A v některých parametrech má podle společnosti Apple překonat svého rivala Google Maps. Co nového nám přináší?

První novinkou je možnost prozkoumat místa, která chcete navštívit. Jde v podstatě o elektronického průvodce, který nabízí širokou paletu informací o vybrané lokalitě. Jednotlivé průvodce si můžete uložit a vrátit se k nim kdykoliv později. Informace jsou pravidelně na pozadí aktualizovány. 

MacOS BigSur Mapy

Nová funkce Look Around nabízí 360° pohled na aktuální lokaci. A podrobné vnitřní mapy letišť a nákupních center nabízí lepší orientaci v těchto prostorech.

Cyklistické výlety a výlety elektrickým vozidlem mohou být vytvořeny na počítači a odeslány do telefonu. Odhadovaný čas příjezdu (ETA) může pak být sdílen naopak s počítačem.

Je však potřeba počítat s tím, že rozsah dat je v Česku výrazně omezený, a proto většina funkcí nebude na území republiky zatím reálně použitelná.

Čínští uživatelé mohou navíc na základě své SPZ zjistit, jestli jim byl vjezd do hustě obydlené městské oblasti povolen nebo je třeba zvolit jinou trasu. Informace o SPZ jsou bezpečně uloženy lokálně a nikdy nejsou přeneseny mimo zařízení.

Ostatní změny

Dalších změn je opravdu hodně a tak zmiňme ty, které zaujaly. Například aplikace Fotky rozšířila své možnosti úprav. Nově nabízí přepracovaný nástroj Retouch, za kterým stojí engine pro strojové učení (CoreML). V aplikaci Music byla pro změnu přepracována sekce Poslouchejte, která obsahuje nová vydání, rozhovory s umělci a přizpůsobené seznamy skladeb a nejspíše bude využívat stejný engine.

Vyhledávání Spotlight bylo zcela přepracováno - výsledky jsou zobrazeny rychleji a jsou přehledně uspořádány. Díky funkci QuickLook ve Spotlightu můžete zobrazit například náhled dokumentu nebo webové stránky v plné velikosti. Náhledy lze otáčet nebo ořezávat. Obrázky lze okomentovat, soubory PDF podepisovat a mediální soubory ořezávat – to vše bez spuštění aplikace. Mimochodem, technologie Spotlight se nově používá také v aplikačním dialogu Hledat a nahradit.

Aplikace Domov rozšiřuje podporu HomeKit Secure Video videokamer a domovních zvonků. Nyní umí rozpoznat obličej z aplikace Fotky a nabízí možnost vytvářet tzv. Zóny aktivity. Ty zasílají notifikace pouze pokud dojde k pohybu v těchto zónách. Majitelé sluchátek AirPods a Beats s čipem H1 uvítají lepší podporu automatického přepínání mezi zařízeními.

Ochrana osobních údajů je jádrem „Mac Experience“. MacOS Big Sur dbá na ještě větší transparentnost a kontrolu práce s těmito daty. Například informace o tom, jak aplikace bude nakládat s osobními daty, je v Mac App Store zobrazena ještě před stažením. A to včetně typu dat, které aplikace shromažďuje.

Jaký tedy bude macOS Big Sur?

Určitě velký. A nejenom kvůli svému jménu. Určil nový směr pro budoucí operační systémy a vykročil správnou nohou. Vývoj systému je v plném proudu a jeho tempo napovídá, že změn bude ještě hodně, ale již teď se těším se jeho na podzimní uvedení.

Další články z WWDC 2020