Společnost Apple představila nové modely přenosných počítačů MacBook Air. Ty nyní v sobě kombinují vyšší výkon, větší úložiště a přepracovanou magickou klávesnici. Podívali jsme se podrobně pod kapotu, abychom zjistili, jestli je nový MacBook Air 13“ skutečně tou nejlepší volbou za nejnižší cenu.

Elegantní design

Lehké hliníkové šasi přenosného počítače MacBook Air v sobě skrývá 13,3" displej s tenkým rámečkem. Ten disponuje rozlišením 2560 x 1600 pixelů s hustotou mřížky 227 ppi. Oproti modelům bez Retina displeje nabízí o 48 % více barev a celkový zážitek vylepšuje ještě technologie True Tone, která automaticky upravuje bílý bod displeje podle teploty okolního světla.

Slušelo by se dodat, že tyto nové modely jsou dostupné ve stříbrném, vesmírně šedém nebo zlatém provedení a ve srovnání s předchozí generací jsou zhruba jen o 1 mm tlustší v kloubu displeje a o 40 gramů těžší.

Výkonné procesory a grafika

Mírně odlišné rozměry a hmotnost však přinášejí velký nárůst výkonu. Počítače jsou totiž osazeny procesory Intel 10. generace s kódovým označením Ice Lake, které jsou vyrobeny novým 10nanometrovým litografickým procesem.

Navíc lze poprvé v historii objednat modely s procesory se čtyřmi fyzickými jádry. Ty nabízí v porovnání s těmi loňskými až o 120 % větší rychlost při všech činnostech – od úprav fotek přes matematické výpočty, vytváření komplexních prezentací až po úpravy videí ve Final Cutu.

Pozadu nezůstala ani vestavěná grafická karta. Počítač je vybaven novou generací Intel Iris Plus Graphics. Ta podává ve srovnání s předchozími modely vybavenými grafickou kartou Intel UHD Graphics 617 až o 80% vyšší grafický výkon.

Za zmínku stojí podpora eGPU karet připojených přes rozhraní Thunderbolt 3 a podpora externího monitoru s rozlišením až 6K. Tento fakt jistě potěší majitele displeje Apple Pro Display XDR.

Úložiště a operační paměť

Všechny základní modely MacBook Air mají nyní kapacitu úložiště 256 GB, což je dvakrát tolik než předchozí generace. Jde o dostatečnou „startovací pozici“ pro základní práci. A pro ty nejnáročnější uživatele přichystal Apple možnost vybrat si modely s kapacitou až 2 TB. 

Poměrně nenápadné, zato zásadní vylepšení prodělala operační paměť. Místo technologie LPDDR3, kterou používal Apple v počítačích MacBook Air mnoho let, zvolil výrazně novější LPDDR4X. Ta umožňuje vyšší rychlost zpracování dat a nižší spotřebu energie. Taktovací frekvence operační paměti poskočila v porovnání s předchozím modelem o neuvěřitelných 75 procent.

Typ procesoru, velikost úložiště a paměti však nelze dodatečně navyšovat. Proto doporučuji při pořizování nového MacBook Air vybírat takovou konfiguraci, která pro vás bude představovat do budoucna stále dostatečný výkon.

Klávesnice Magic Keyboard

MacBook Air je nyní vybaven novou tzv. magickou klávesnicí, která byla poprvé představena u modelu MacBook Pro 16". Přepracovaný nůžkový mechanismus má zdvih 1 mm a jednotlivé klávesy jsou od sebe nepatrně dál. Díky novému typu gumové membrány, kterou si vyvinula společnost Apple sama, jsou však jednotlivé klávesy mnohem stabilnější. Práce s ní je mnohem příjemnější než s klávesnicemi s motýlkovým mechanismem.

Nový systém zvuku

Systém mikrofonů byl vylepšen stejně jako u MacBook Pro 16". Skládá se ze tří paralelně zapojených směrových mikrofonů s prostorovým filtrováním (jde vlastně o směrové formování paprsku). Výsledkem je výrazně vyšší odstup signálu od šumu a o poznání kvalitnější záznam.

Pokročilé stereofonní reproduktory nabízí prostorový zvuk s podporou standardu Dolby Atmos.

Extrémní bezpečnost a soukromí

MacBook Air je dodáván s čipem Apple T2 Security, který má na starosti hned několik bezpečnostních prvků. Díky technologii Secure Boot kontroluje, zda nebyl software načtený během spouštěcího procesu narušen. Pomocí algoritmu XTS-AES-128 s 256bitovým klíčem umožňuje nepřetržité šifrování úložiště. Toto proprietární řešení znáte pod názvem FileVault. Čip se také stará o to, aby informace ze senzoru Touch ID zůstaly v bezpečí.

Co chybí

Pokud bych měl zmínit nějaké nedostatky počítače, šlo by spíše o drobnosti. Stejně jako u MacBook Pro 16" mu chybí podpora standardu IEEE 802.11ax, označovaného jako WiFi 6, který si zatím proklestil cestu pouze v telefonech iPhone 11 a iPhone 11 Pro a v novém iPadu Pro. Beze změn zůstala také kamera počítače, která umí nahrávat stále jenom v rozlišení 720p. Mým tajným přáním je pak APU čip od AMD, který by dokázal poskytnout ještě vyšší výkon.

Stojí tedy nový MacBook Air za to?

Rozdíl mezi MacBook Air 13“ a MacBook Pro 13" je nepatrný a jazýček pomyslných vah v tuto chvíli ukazuje spíše na nové Airy. Pokud vám tedy nevadí absence Touch Baru, jsou modely se čtyřjádrovým procesorem, fantastickou klávesnicí, výdrží baterie až 11 hodin při brouzdání internetem, nízkou hmotností tou nejlepší volbu. A se službou Apple bez starostí, která oproti běžnému pořízení zahrnnuje tříletý hardwarový servis, náhradní zařízení zdarma a kompletní pojištění, můžete pořídit MacBook Air za 922 Kč bez DPH měsíčně a věškeré potíže vašeho pracovního nástroje můžete hodit za hlavu. Stačí nás kontaktovat e-mailem.