Novinkám na WWDC 2020 neunikly ani Apple Watch, respektive jejich nový operační systém watchOS 7, který nabízí uživatelům nová vylepšení a aplikace.  

Monitorování spánku

Apple Watch dostávají nativní podporu pro sledování spánku – nemusíte tedy mít staženou žádnou aplikaci a Apple Watch budou váš spánek monitorovat po celou noc. Hodinky podle senzorů pohybu a srdečního rytmu poznají, kdy jste usnuli, a automaticky nastaví mód Nerušit do doby, než se probudíte. Ráno si můžete prohlédnout, jak vypadala vaše noc z hlediska kvality spánku. Pro spuštění módu pro monitorování spánku musí být Apple Watch nabité alespoň na 30 % a po probuzení vás upozorní, pokud bude potřeba je dobít. Na iPhone vám po dobití nově dorazí notifikace.

Nové možnosti tréninku

V nové iteraci watchOS přidává do seznamu tréninky pro posílení středu těla, funkční síly, zklidnění a tanec. To znamená, že během těchto méně „standardních“ tréninků budou vaše hodinky schopny lépe monitorovat spálené kalorie a efektivitu tréninku.

Cyklisté si též přijdou na své s novou možností navigace pro Apple Mapy, kde si budou moci vybrat stezky na základě času, vzdálenosti nebo počtu stoupání (tato služba bohužel nebude v ČR dostupná).

Aplikace Kondice

Od watchOS 7, potažmo iOS 14 se aplikace Aktivita zjednodušuje, dostává nový kabát a nové jméno - Kondice. Nově obsahuje detailní shrnutí a intuitivní statistiky vašeho aktivního dne.

Mytí rukou

Vzhledem k situaci ve světě se Apple rozhodl vydat další novou nativní aplikaci pro watchOS 7 - Mytí rukou. Apple Watch automaticky detekují, když si začnete mýt ruce - na základě pohybových senzorů a mikrofonu a spustí 20 sekundový časovač (doporučený čas pro mytí rukou od Světové zdravotnické organizace). Aplikace vás upozorní, pokud si myjete ruce velmi krátce, a doporučí, abyste čas strávený mytím rukou prodloužili. Na základě polohy vás Apple Watch upozorní, abyste si umyli ruce, když dorazíte domů.

Vylepšení aplikace Hluk

Aplikace Hluk bude nově upozorňovat na vysoké hladiny hlasitosti ve sluchátkách. Každý týden vám rovněž přijde notifikace s přehledem období, kdy jste byli vystaveni velmi hlasitým zvukům.

Sdílení ciferníků

Apple od watchOS 7 ukazuje svou ideu ciferníků třetích stran - pomocí vícero komplikací u aplikací. Vývojáři tedy budou moci poskytovat „personalizované“ ciferníky postavené na původních vzhledech přímo od Applu, kde bude vloženo několik různých komplikací. Můžete tedy mít speciální ciferník pro běh či komplexní ciferník s detailními informacemi o počasí. Ciferníky si stáhnete v App Store nebo přímo z webu a sociálních sítí. Rovněž můžete vytvářet a sdílet svoje vlastní ciferníky.

Siri

Nově bude Siri schopná překládat mezi deseti jazyky (čeština bohužel není dostupná). Hlasové diktování pro Siri a v aplikacích bude rychlejší po přechodu na lokální zpracování požadavků. Siri zkratky, které si vytvoříte na iPhonu, nyní bude možné přidat jako komplikace přímo na ciferník.

Další články z WWDC 2020